In blog week 52 gaf ik aan oliebollen te gaan bakken in de oven. En dat heb ik gedaan, met een goed èn lekker resultaat.
Eigenlijk was dit probeersel uit nood geboren. Want geen frituurpan of alternatief daarvoor bij de hand én geen mogelijkheid om buiten of in een schuur te bakken. Wat zou betekenen dat het bakken in huis had moeten plaatsvinden en dát wil je niet (tenzij je nog héél lang van de oliebollengeur wilt genieten)....
Recept
Ik heb gebruik gemaakt van glutenvrije oliebollenmix van Tasty Me (gekocht bij Xenos).
Dit is een complete mix, waaraan je alleen nog (lactosevrije) melk en ei hoeft toe te voegen, en vulling naar smaak. Gebruik je een andere mix, check dan goed of je nog gist moet toevoegen!
- oliebollenmix
- ei
- (lactose vrije-) melk
- krenten, rozijnen e/o cranberry’s
- eventueel appel, banaan, ananas of wat je lekker vindt
- olie
- muffin-bakvorm
Bereid het beslag volgens de verpakking. Voeg daaraan eventueel een vulling aan toe waar je van houdt.
Dek de kom af met plastic met daar overheen een theedoek en laat het beslag minimaal 40 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek. Het volume van het beslag moet duidelijk zijn verhoogd.
Verwarm de oven voor op 200 graden op de heteluchtstand.
Vet de muffin-vorm in (als je een siliconevorm gebruikt weet je zeker dat je hieruit de oliebollen gemakkelijk kunt bevrijden).
Gebruik 2 eetlepels om het beslag in de muffin-holtes te scheppen.
Zet de vorm iets onder het midden van de oven en bak de oliebollen in ca. 20 á 25 minuten gaar.
Bestrooi met poedersuiker en geniet!
Heel fijne jaarwisseling en een goed en gezond 2022
Reactie plaatsen
Reacties